Self-Efficacy ?!

Jeg troede at når man ikke længere var i erhverslivet at man så kunne slippe for al det pop smarte gamle vin på nye flasker, almindeligheder og banaliteter pakket ind i små mundrette forkortelser og ligegyldigt management sprog.

(se også floskelbingo)

Men det sprog, der ofte før var forbeholdt erhverslivet breder sig til privatlivet som i stadig højere grad skal køres som en sustainable player på det globale marked og have en aktiv CSR profil.
I det seneste nummer af MS bladet fra Scleroseforeningen så jeg for første gang, og altså for mig et helt nyt begreb: self-efficacy.
I bladet er det Bobby Zachariae, professor dr. med. som fortæller om self-efficacy:

"Self-efficacy handler om min tiltro til min evne til at håndtere en given udfordring. Det handler ikke om hvad jeg faktisk gør, men om hvad jeg tror, jeg er i stand til, når jeg har brug for det"
Det lyder grangiveligt som selvtillid.
"Den vigtigte kilde til self-efficacy er det man kalder "mastery-oplevelser", dvs tidligere succesoplevelser. Hvis jeg har oplevet at håndtere en udfordring med succes øges min tiltro til, at jeg også kan det i fremtiden"
Det lyder sgu også som helt banal selvtillid.
“Man kan have høj self-efficacy i forhold til at gå til eksamen. Man kan føle sig god til det, og gør man det vil man ofte opnå et bedre resultat sammenlignet med en person, der ikke føler sig god til det”
Jeg bliver faktisk mere og mere sikker på, at det handler om selvtillid der der self-efficacy.

Sikkert har jeg overset noget for så fint en ord som self-efficacy og omtalt af en professor dr. med kan da ikke være så ekstraordinær banalt ?

Kilde til citater: Sclerose bladet November 2014-Januar 2015

Leave a Reply