sic transit gloria mundi

“sic transit gloria mundi” betyder “således forgår verdens herlighed.”

Denne sætning på latin lærte jeg at kende på et tidspunkt da jeg endnu var med i en privat forening og er en sætning som jeg fra tid til anden tænker på.

Sætningen siger at alt ikke varer ved, at altid har sin tid og alt dør – dette et grundvilkår som ikke kan ændres. Intet – INTET – holder for evigt og hvem vil iøvrigt leve for evigt ? Jeg er ret sikker på at livet bliver temmelig trivielt efter bare et par liv – hey, livet kan føles trivielt bare i det liv vi har her og nu….

Jeg tror det var EU afstemningen den 3. december der fik mig til at tænke på det. Jeg er opvokset i en tid hvor Europa og især USA dominerede verden. Sovietunionen havde også en plads men det var kun som en koldkrigskombattant – ikke som en kulturel eller økonomisk faktor.

Men vi lever i en tid hvor Europa er under stor pres og hvor Asien og specielt Kina insisterer på at få en ny plads i verdensordenen – og gerne på 1. række.
Det er ingen naturlov – snarer naturstridigt – at Europa altid er en magtfaktor. En magtfaktor er man økonomisk, militært og kulturelt og på alle tre områder er Europa presset.

Hvad blev der af Romer-riget ? Af Azteker ? Af Alexander den Store rige ? Af Djengis og Kublai Kahn’s riger ? Af det engelske imperium om hvilket man sagde at solen aldrig gik ned i det ? – sic transit gloria mundi

For mig gjorde det ikke noget hvis “man” holdt sig det lidt for øje og prøvede at tænke lidt mere i store linier.
Tror jeg at det kan forhindres ? Nej, men der er stor forskel på hvordan man komme ud af skiftet i verdensordenen.

Pater sancte, sic transit gloria mundi er et latinsk udtryk, der betyder “hellige fader (dvs. paven), således forgår verdens herlighed”. Dette siges af en munk ved hver ny paves indsættelsescermoni, samtidig med at han brænder et bundt hør bundet til en stav. Hensigten er at huske paven på, at han trods den nye titels storhed stadig er dødelig (og under Gud).
Kilde: wikipedia

Leave a Reply