skuffende Bauhaus udstilling på Designmuseum Danmark

Jeg havde glædet mig til Bauhaus udstillingen i smukke Designmuseum Danmark men gik skuffet derfra.

I 2019 er det 100 år siden Bauhaus kom til verden i Tyskland og det er forbløffende, hvor stor indflydelse den fik når man tænker på skolens relativ korte levetid. Vi støder hele tiden på design og arkitektur, som har inspiration fra Bauhaus (se fx på mange af Arne Jacobsens ting). Bla. derfor havde jeg glædet mig. Også til en gensyn med Mies van der Rohe, hvis Barcelona pavillon jeg besøgte tidligere på året.

Men jeg blev skuffet !

Selve Design Museum Danmark ligger i smukke, smukke bygninger og jeg har tidligere set gode udstillinger der, hvorfor jeg havde min datter med (21 år).

Udstillingen om Bauhaus er tekst og planchetung. Det formidler slet ikke til mig. Jo. jeg læser tekst men her var fordellingen mellem tekst og andet (som billeder, video, fysiske  elementer) skæv. I hverfald til min datter og jeg.

“Museet deltager i den internationale fejring af 100-året for Bauhaus med en stor forskningsbaseret udstilling ‘Bauhaus – #itsalldesign’ udviklet af Vitra Designmuseum og Bundeskunsthalle Bonn.”

Kilde: Design Museum Danmark

Måske jeg skulle have lagt mere mærke til ordene “forskningsbaseret udstilling” som jeg her kan oversætte til “tør, kedelig og uinspirerende”. Men sådan behøver det jo slet ikke at være. Man kan godt lave inspirerende udstillinger, som er faktabaseret. Man kan lave inspirerende udstillinger uden der går “Tivoli” i den.

Jeg tænker, at udstillingens målgruppe er uklar. Måse ikke for dem selv men jeg har tydeligvis ikke været en del af målgruppen. Måske har de tænkt “arkitektur-, designstuderende”. Det er jeg ikke.

Jeg er “bare” almindelig design- og arkitektur interesseret, som skal have en skole og bevægelse formidlet. Det lykkedes slet ikke.

Når jeg ser udstillinger bliver jeg ofte lidt klogere. Det insisterer jeg faktisk på at blive. Men her kneb det. Der var altså for meget detalje og var ualmindeligt kedeligt præsenteret.

Faktisk lidt forbløffende at Vitra Designmuseum og Bundeskunsthalle Bonn, som har lavet udstillingen (jep, Designmuseum Danmark kar købt en færdigret) ikke har kunnet gøre det bedre. Men igen burde jeg har læst lidt mere på lektien ” Bundeskunsthalle Bonn” – mine erfaringer med kunsthalller er ikke gode.

Baushaus udstilling på Designmuseum Danmark
2

- udstilingen

Jeg havde set frem til en udstilling om Bauhaus, som bla. har “kastet” vigtige arkitekter og designere af sig.
Desværre fik jeg ikke set udstillingen “bauhaus imaginista” i HKW, da jeg var i Berlin i foråret 2019: https://www.hkw.de/en/programm/projekte/2019/bauhaus_imaginista/start.php

Men så kunne jeg se en Bauhaus udstilling i Danmark…men suk. En skuffelse.

Jeg er ikke god til at læse anmeldelse for jeg vil gerne se selv og for mig selv. Politikken har en anmeldelse fra marts måned: https://politiken.dk/kultur/art7058472/Bauhaus-var-alt-andet-end-et-teselskab med overskriften “Den kropslige oplevelse halter på jubilæumsudstillingen:Bauhaus var alt andet end et teselskab”.

Anmelderen gav den 4 ud af 6 stjerner. Hvilket efter min mening er for generøst. Min datter mener at det er “alt, alt for generøst”

Leave a Reply