Snowden film fik mig ikke helt op at ringe

Filmen “Snowden” af Oliver Stone var sådan en både og oplevelse

Historien om whistlebloweren Edward Snowden er (forventligt) blevet ikke så lidt af en film i Oliver Stones kompetente hænder. Den Oscarvindende instruktør har castet Joseph Gordon-Levitt til titelrollen og leverer en nervepirrende skildring af de hændelser, der leder frem til at Snowden må forlade sin kæreste Lindsay (Shailene Woodly) og sit hjemland for at gå i eksil på et hotelværelse i Hong Kong. Her allierer han sig med en journalist og en dokumentarist alt imens han orkestrerer den mest opsigtsvækkende lækage af fortrolige CIA-dokumenter nogensinde. Verden har ikke været den samme siden.
Kilde: Grand Teatret
Jeg har som mange andre en sympati for instruktøren Oliver Stone, som har et ofte kritik øje for sit hjemland USA. Det er der mange, som godt kan lide for USA er supergode til at hylde USA, sig selv. Derfor virker det ofte nærmest befriende når amerikanere kan se på deres hjemland med kritiske øjne.
Dels er der denne grundlæggende sympati men så har han altså lavet gode film. Fx Platoon og JFK – det er ikke uden grund han har modtaget tre Oscars og en masse anden hæder.
Det er altid en god ide at prøve at forstår forfatterens/instruktørens ståsted. Og Olivers Stones ståsted kommer klart til udtryk i filmen “Snowden”. Jeg er ikke i tvivl om at Oliver Stone har sat Edward Snowden i kategorien “helt” og ikke i kategorien “forræder”.
Filmen, som jeg ser den, er en blanding af dokumentar og drama. Uden helt at blive dokumentarisk nok og uden at bliver drama nok. Det er ikke en spændingfilm med jagter og snigmord men det er historien om Snowden heller ikke endnu….
Når jeg ikker i tvivl om Stone´s ståsted skyldes det i høj graf slutningen, som bliver en stor hyldest. Der går Hollywood i den !
Men Oliver Stone har igen valgt at fortælle en vigtig historie ! En historie som har godt af at bliver fortalt i “let form”.
Historien er fortalt i aviser og nyheder verden over men jeg erkender at det ikke rigtig har bidt på mig. Og der kan filmen sætte dig ind i essensen uden at du skal trawler mange aviser igennem.
Og grundsubstansen er vigtig. Jeg tænker, at hvis vi alle var helt klar over hvad det handlede om at vi protesteret mere (håber jeg). For det som skete er fuldstændig urimeligt !
Peter Grabriel, en af min ungdommenes helte har lavet en sang – The Veil – til filmen
"Snowden"
  • Filmen
  • Skuespil
  • Vigtighed af emne
4

Resume

Som sagt i overskriften fik den mig ikke op at ringe. Det er ikke det samme som det ikke er en god film som du bør se alene udfra “væsenlighedskriteriet”.
Når jeg synes filmen har en plads er det netop fordi den sætter lys på noget som mange af os har glemt. Edward Snowden sidder i Rusland og hans muligheder for at komme til orde er måske begrænsede. Og når han er i Rusland er der nok et element af “dril” fra Russisk side.
Skuespillet er virkelig godt i filmen. Og meget sympatisk at Joseph Gorden-Lewitt har doneret sit honorar for filmen til ACLU . det du læse mere om her http://www.esquire.com/entertainment/movies/news/a45938/joseph-gordon-levitt-donating-his-snowden-paycheck/
PÅ nettet kan du finde en masse anmeldelser af filmen. Her er een…: https://www.information.dk/kultur/anmeldelse/2016/09/snowden-folkehelt-landsforraeder
PS: ACLU ?! – mere her

Leave a Reply