som landbrugsland under jeg mig over vi ikke har større udvalg af smør

I danske supermarkeder kan du ofte kun få Lurpak eller smør fra Egelund og det er lidt fattigt

Ofte er der kun et valg mellem ganske få smør mærker i danske supermarkeder og det skyldes sikkert flere ting, som jeg ikke skal kloge mig på.

“2018 var året, hvor der i den grad blev fremstillet smør i Danmark. Mens den gennemsnitlige produktion i de seneste par år har ligget på 55-57 mio. kg, tog produktionen i 2018 et ordentligt hop helt op på 74 mio. kg. Heraf blev ikke mindre end 52,2 mio. kg eksporteret ud af landet – også en markant stigning i forhold til en smøreksport på 37,2 mio. kg året før.”

Kilde: www.food-supply.dk – tilgået den 2. 9.2020

Så Danmark producerede i den grad smør og vi eksporterer smør i den grad. Måske fordi dansk smør, ligesom mange andre danske fødevarer, er af en høj standard ? Både hvad angår hygiejne og ensartethed. Men Lurpak forklarer det selv her: https://www.lurpak.com/da-dk/vores-historie/

Og nu er den ikke fordi jeg ikke kan lide Lurpak men jeg synes det er noget…kønsløst. Måske skyldes det at det er en mega eksport vare til hele verden. Så skal det ramme en bred smag (måske smager Lurpak forskelligt fra eksportmarked til eksportmarked ?)

Jeg husker at når jeg som barn kom til italien og Frankrig så var der er stort udvalg af smør. Saltede på alle mulige måder og forskellige mærker.

Hvordan ser det ud med smør i supermarkedet ?

Her var en tur op Coop´s hjemmeside og søgte efter smør (den 30. august 2020) og fandt disse:

Det står i skærrende kontrast til hvis man søger på “beurrer” på Carefour´s hjemmeside:

Hvis man medtager magariner og “smørbare” produkter kommer der per 2. september 2020 ialt 468 produkter. 468 !

I Danmark kommer vi aldrig til at have 468 eller 300 eller 200 eller 100 eller 50 eller 25 forskellige smør at vælge imellem. Dertil er vi for lille et land med stor fokus på pris. Men mindre kan jo også gøre det.

Jeg kan også forstå, at smørbare produkter som fx Kærgården har overhalet smør. Kærgården er et blandingprodukt og består af 75% mælkefedt og 25% rapsolie. Tager du en smørbar fra Bakkedal (fåes i fx SuperBrugsen, Kvickly, Fakta, Dagli’Brugsen, Bilka, Føtex, Netto, Spar, Meny, Kiwi) er der tale om 50% mælkefedt og 50% rapsolie, palmeolie og kokosolie.

Den stigende interesse for gode fødevarer, hvor de kommer fra, smag osv har ikke ramt smørret…

Vi spiser ikke ofte smør men når vi gør må (skal) det være godt. Ellers kan det jo være ligemeget. Derfor var min glæde stor den Irma en uge havde et et lidt større udvalg til salg:

Vi har en Irma tæt på og derfor var det jo nemt.

Irma har generelt Lurpak, smør fra Thiese mejeri (også godt) samt smør fra President med saltkrystaller (også godt).

Dér hvor vi ofte køber ost har de smør fra et lille danske mejeri så jeg ved det findes derude, men har ikke ramt supermarkederne endnu. Og gør det måske aldrig…så må jeg glæder mig over initiativer som fx det fra Irma 🙂

 

 

Leave a Reply