Støj er jeg ikke god til at håndterer

Støj og høje, pludselige lyde stresser mig helt vildt meget !

Dét er klart en ting som min “elskede” MS har ført med sig.

Meget støj opstår i sagens natur ofte hvor der er mange mennesker og til min undren er der en del cafeer og restauranter, som tilsyneladende, ikke tænker over akustikken. Indretningen er der helt sikkert tænkt og brugt penge på.

For mig er der flere ting omkring det:

1: mange menneker er lig med meget snak. Jeg har hørt om hørehæmmede som føler det kan være svært at følge med når samtalen flyver i alle retningen henover bordet. Jeg er ikke hørehæmmet men de af MS affødte kognitive vanskeligheder gør at jeg ikke, som tidligere, kan følge med i flere samtale på een gang.

Derfor jeg er nødt til at fokuserer på een samtale og forsøge at lukke de andre ude. Det kræver dobbelt koncentration: selve samtalen jeg fører med et andet mennesker og så at opretholde et filter, der sorterer det andet ude.
Det trætter !

2: at være helt fokusseret og nærværende kræver af mig også koncentration. Jeg har en tendens til at go-mind-walk-about og det er så heller ikke blevet mindre med MS.
Det er vigtigt for mig at være tilstede i en samtale med et andet menneske. Jeg vil gerne høre hvad de siger, tænker og føler – og vil også gerne selv fortælle.

3: Det har altid krævet meget energi af mig at være tilstede og sammen med andre. Eller måske rettere at jeg har altid haft brug for et privat rum som jeg kan træde ind i når jeg har brug for det. Jeg tænker en del over tingene og føler ofte en masse – ofte lidt forskinket. Det er ting jeg skal have styr, lagt på en passende hylde og det kræver et privat rum.

Det er sikkert en af grundene til at vi kun een gang har holdt ferier med venner.

Pludselige lyde kan få det til at summe i hele kadaveret. Når min lille hund pludselig og uden varsel afgiver et højt vuf eller en tjener på en restaurant taber bestikker – så kommer der i min krop et efterskælv på ca styrke 7 på Richter skalaen.

Leave a Reply