Store danskere i min tid ?

DR K har en programserie om store danskere og jeg har set flere af disse virkelig gode udsendelser.

Der er rart at føle at ens licens også går til at lave godt TV – som man kan blive klogere af
Jeg har langt fra set dem alle men dem jeg har set, har gjort mig klogere på en person og på en tid. For netop tiden er vigtig her: personerne skal være de rigtige til den rigtige tid på det rette tidspunkt. Forskellige tider råber på noget forskelligt. Jeg tror ikke Piet Hein´s mange gruk  var blevet ligeså vel modtaget i 196o som de blev i 30ér og årene frem.

“Co-existence or No-existence”
Citat: Piet Hein
– ord som er relevant til alle tider; også i vores tid

Mange af navnene kender jeg fra min barndom. Dels kendte mine forældre dem jo rigtig godt af navn – de var jo en stor del af deres samtid – og dels kendte jeg dem fra tv og film. Buster Lars i “Matador”  eller som “Jeppe på Bjerget.  Jeg husker også ham fra den single vi havde hjemme med “Cirkus Buster”, som åbenbart var det helt store….
Da jeg oplevde dem som barn og ung i 1980ér var de måske ikke på toppen mere og måske heller helt i samklang med tiden – sagt på en anden måde: jeg syntes de var elendige (med undtagelser). Som med James Brown´s latterlige nummer med at dø af udmattelse på scenen tre -fire gange, få en kappe omkring skulderne, blive ført fra scenen og at komme ind igen, igen og danse videre. Latterligt i 80ér men helt sikkert guld i 50ér og 1960ér.
Noget at det, som slår mig er ofte over, hvor lang tid deres karrierer strækkede sig. Det er ikke 2-3 år men årtier, hele menneskealdre. Det vidner om kvalitet, synes jeg, at de kunne holde sig så langt fremme i så lang en periode.
Helt generelt slår det mig at tidligere tider havde større personligheder. Jeg nævner lige J.F. Kennedy, Winstom Churchill, Niels Bohr, Asger Jorn, Piet Hein, Dirk Passer, Simon Spies….
Bare indenfor fodbold er der kritik af, at der ingen personligheder er mere. Ingen Søren Lerby, ingen Preben Elkjær – det skal være så pænt; for vi må ikke skræmme sponsorerne væk.
Da tid er så væsenlig en faktor – holder de geniale idag distance ? – er det helt umuligt at spå om hvem, der om 50 eller 100 år vil komme med i en ny programserie “Store Danskere 2”
Jeg har heller intet bud. Når jeg står midt idet, lever i samtiden bliver jeg blind. Enten revet med af begjerstring eller “skulle det nu være noget særligt det dér?”
Så intet bud herfra….måske om 50 år..:-)

Leave a Reply