skyldes symptomer multipel sclerose ?

Ofte kan man komme i tvivl om de symptomer, fejl og mangler man har skyldes  multipel sclerose eller om det er noget helt andet…

Desværre har vi mennersker ikke et stik i ryggen man lige kan sætte til en computer og så får man en krystal klar diagnose som, fx at det er tid til at skifte oliefilteret.

Multipel Sclerose kan lave rod i alt i kroppen og når man har sclerose er min første tanke ofte at det må skyldes sclerosen når jeg fx synes jeg ser lidt dårligere eller jeg bliver svimmel. Men det behøver det jo ikke at være…

Det kan skyldes noget så banalt som alderen og et mekanisk svigt (bilen går jo også i stykker) men det er så vanskeligt at skelne det ene fra det andet.

Alderen kan man ikke gøre noget ved men skyldes det sclerosen er der mulighed for at modtage en attak behandling (hvis neurologerene skønner det gavnligt), som kan have en positiv effekt.

Sidste år vågnede jeg en morgen og var mega svimmel. Jeg lå på ryggen og måtte holde fast i sengen da hele verden drejede omkring tre akser på samme tid. Meget ubehageligt.

Jeg var i tvivl om hvad det kunne være….

Der gik nogle dage hvor det forsatte men der skal gå 24 timer for at noget kan klassificeres som et attak så derfor var der ingen grund til at reagere…
Tanken om “virus på balancenerve” var en mulighed, et sclerose attak en anden…

For at gøre en lang historie var jeg svimmel, i skiftende grad, i 3/4 år – jeg havde fået det råd fra forskellige kant at opsøge en ørelæge men da jeg mest hældte til at det var sclerosen var der jo ingen grund til det….

Det viste sig at være løse ørekrystaller

Jeg fik endelig opsøgt en ørelæge. Vupti, løse ørekrystaller, lagt ned og drejet rundt et par gange og svimmelheden var væk.

Næste gang tror jeg at at jeg vil være mindre stædig, mere lydhør og så få det gjort !

LØSE ØREKRYSTALLER, BPPV  Langt den hyppigste årsag til svimmelhed, som skyldes lidelse i balanceorganet, er løse ørekrystaller, også kaldet BPPV; benign paroxysmatisk positions nystagmus. Dette er en godartet sygdom, hvor der pludselig optræder svimmelhed. Dette skyldes at små stykker nedbrudt materiale, i form af krystaller, fra det indre øre havner det forkerte sted i det indre øre; nemlig i en af de tre buegange, som findes på hver side. Det starter ofte om natten, dvs. man vågner med svimmelhed. Svimmelheden udløses af hoveddrejning, eller når man vender sig i sengen. Den kan også komme, når man bøjer nakken bagover; barberer sig eller skal nå noget på øverste hylde. Svimmelheden er meget voldsom, men varer gerne under et halvt minut. Man kan være utilpas bagefter. Lidelsen kræver grundig undersøgelse hos ørenæsehalslægen, og kan behandles ved at man ”hælder” ørekrystallerne hen på det rigtige sted i det indre øre ved bestemte hoveddrejninger, og dermed kommer af med sin svimmelhed. Efterfølgende kan der være behov for flere behandlinger, og man kan også lave nedenstående øvelser derhjemme efter lægens anvisning.

Du kan læse mere om symptomer med multiple sclerose her.

Leave a Reply