oplevelsen til en tenniskamp som tilskuer er ikke til et 12-tal

Som når jeg går til fodbold eller besøger en restaurant går jeg op i hele oplevelsen – ikke bare i boldspillet eller kun i maden

Mange går op i hele oplevelsen. Om det er at gå i biografen, hvor man værdsætter de gode stole, den gode lyd, de gode popcorn eller til fodboldkampen på stadion, hvor man er glade for stadionplatter (og hader lange køer til toilettet) så er det den gode oplevelse man gerne vil have. Ligesom at et restaurant besøg bliver ødelagt af skidt betjenning. Den gode oplevelse vil man gerne betale for og man kommer gerne igen. Og der er en grund til at FCK og andre har fokus på F&B. Eller at man i ZOO har arbejdet meget på den del fx med Pan Pan.

I det seneste cirka halve år har jeg set tennis. På Østerbro, på Frederiksberg, i Vedbæk, i Emdrup og på TV, da nogle danske kampe bliver vist på SportLive arrangeret af Dansk Tennis Forbund. Og jeg har været dybt forundret. Over, at der ingen eller meget få tilskuere var til at se det bedste tennis i landet og over, hvor dårlig en oplevelse det på mange måder er. Først var jeg overrasket over, at det var gratis men nu har jeg oplevet produktet og nu forstår jeg det.

At se tennis i Danmark selv fra Elitedivisionen er som at se fodbold i 2. divison. Det er ikke lig det vi ser på TV fra de store turneringer som Wimbledon. Ligesom at fodbolden i 2. division er langt fra Champions League eller bare fra Superligaen. Men det er ok. Det forstår jeg godt.

Når det ikke er selve spillet og præstationen på banen, hvorfor skulle man så komme ?

Det er der mange grunde til: en live tennis oplevelse for det er noget andet, at se spillet live og ikke på en skærm. Måske er det din datter eller naboens søn, din niece eller en anden du har en relation til, som spiller og som du gerne vil støtte. Måske er det din barndomsklub, der spiller. Måske er det din bydel eller din by som spiller og det vil du gerne støtte. For tilhørsforhold og lokal forankring er vigtig. Eller støtte det arbejde som en idrætsklub gør og betyder fx for unge ?

Der er altså mange grunde til at du gerne vil se tennis live. Men det kræver også at oplevelsen er i orden. Og det er den ofte ikke.

Oplevelsen er ikke i orden

Når jeg siger at oplevelsen ikke er i orden skyldes det flere ting:

  1. ofte er de anlæg de spilles på bestemt ikke tilskuervenlige. I mange indendørshaller er der slet ikke tænkt i tilskuere – nogle steder ser man nærmest igennem en glughul i væggen. På 1. sal i den ene enden af banen, hvor en stålbjælke fra den billige halkonstruktion tager halvdelen af udsynet.
  2. ved mange udendørsanlæg skal du se kampen fra den korte ende igennem et trådhegn. Alt hvad du er ser delt op i små firkanter og når det er i samme niveau får du intet overblik. Jo, der er nogle steder et lavt hegn i hoftehøjde og det er ok men det vill nu være dejlig at kunne sidde lidt ned.

    Fx hos Gentofte og HIK er center court gravet lidt ned i terræn og der er nogle siddepladeser. Ikke specielt komfortabelt men ok. Det havde været endnu bedre hvis der også havde været parasoller eller læsejl da en 1 time i solen ikke er specielt behageligt.
  3. Mange steder steder kan du hverken få vådt eller tørt. Det kan du glemme mange steder men selv hos HIK da der blev tv transmitteret en kamp fra elitedivisionen kunne du ikke købe en kop kaffe, en sodavand eller et glas hvidvin. Nogle steder er der en en kiosk eller cafe – fx hos KB eller hos HRT – men de fleste steder er der ingenting.

    Nogle steder bliver der budt på pølser og noget af drikke. Det er fint – det er noget. Men jeg ville gerne betale for det.


Leif Rovsing havde format og visioner

Historien om Leif Rovsing er godt beskrev i bogen “Out” af René Kural og jeg kan kun anbefale at læse den – og læs denne artikel og se de små klip den indeholder.

Men jeg vil gerne citere fra bogen:

“Hans nye hal skal indrettes med optimale lysforhold, være lys og venlig, gene med en fladt glastag som palmehaven på Hotel d’Angleterre. Rundt om banen skal tilskuerne kunne nyde te og drinks samt indtage muffins. I indre saloner kan medlemmerne spille biliard og bridge, mens der i et veludstyret bibliotek skal ligge al den internationale tennislitteratur man måtte ønske. Der skal indrettes en række yderst komfortable bade og muligvis en armerikansk salon for selvbarbering”

Kilde: bogen “Out” af René Kural, side 7

Jo, tennis var en overklassesport. Det var fodbold nu også ikke mange år før for det var vel kun overklassen, der kunne fordrive tiden med sport for fornøjelsens skyld ? De fleste havde vel travlt med at skrabe samme til føden til en stor børneflok.

Men tennis er stadig lidt overklasse selvom de fleste idag har råd til at spille tennis og sporten har i de senere år fået flere og flere medlemmer og udøvende. Og mange tennishaller er kommet til – nu er det ikke kun “gravkammeret” som Rovsing hånligt kaldte B.93 hallen fra 1912.

Men tennis ER er anden sport end fodbold. Der er ingen hooligans (endnu), det hujes ikke på lægterne og indtaget af bayersk øl er ret begrænset. Næh, lidt champagne, måske hvidvin og rosé, lidt jordbær og melon – og man sidder ned.

Men det oplever man ikke. Eller jeg har ikke oplevet det. Sikkert fordi der ikke er penge i det eller tilskuere til det. Men hvad kommer først – ægget eller hønen ? Den gode oplevelse eller tilskuerne ? Mange klubber har end ikke kræfter til på deres platforme som nyhedsbreve, Facebook og Instagram at gøre opmærksom på at de spiller på lørdag.

Skulle jeg give karakterer blev det tæt på dumpet

Nu har jeg ingen andre interesse end at få en god tennisoplevelse. Jeg spiller ikke tennis mere (ikke gjort det i 40 år), mine børn gør ikke, jeg er ikke med i en tennisbestyrelse. Jeg kan bare godt lide tennis. Jeg kan godt lide at fotograferer det og jeg kan gode lide noget af det omkring sporten. Opførelse og tøjet fx.

2

Total oplevelsen

Jeg lander på to stjerne ud af fem begrundet i ovennævnte. Nogle steder er det bedre end andre steder men set bredt synes jeg det står sløjt til.

Leave a Reply