The MS Survival Guide

Med MS i kroppen har jeg været nødt til at lave en “survival guide” (aka “overlevelsestrategi”) til mig selv

Når man får diagnosen MS, som er en kritisk sygdom, flyver der mange ting gennem hovedet og præcis hvad det betyder og indebærer står ikke helt klar. Det gjorde det ikke for mig og det har jeg skrevet om før i “Mit Hiroshima“.

Efterhånden som som mine tanker faldt mere til ro og jeg fik mere erfaring med min MS har jeg, mere eller mindre bevidst, lavet en strategi for mig selv. En strategi, der gør at jeg ikke bare overlever men lever. Jeg vil ikke bare overleve men også føle at jeg lever. Naturligvis er sklerose en mega kæp i hjulet, som er blevet trekantet. Det giver en noget anderledes køreoplevelse men ud at køre skal og vil jeg.

De ting som indgå i “The MS Survival Guide” finder du også med lidt andre ord i min ebog “Lakrids, tak! ” men her er de allervigtigste “råd” for mig.

Jeg siger ofte “min MS” og “for mig”. Det er helt bevidst. Er der noget, jeg har lært om sclerose så er det, at den er helt individuel. Den rammer meget forskelligt og opleves meget forskelligt. Jeg er ekspert i MIN MS og derfor virker “The MS Survival Guide” for mig – måske vil den også virke for dig og måske ikke. Men jeg håber at du kan bruge noget af det – du skal endelig hive rosinerne ud af kagen og spytte skukaterne ud, hvis du ikke kan lide dem.

Du skal sige “nej”
Det nytter ikke noget at sige ja til det hele. Du er ofte nødt til at prioriterer, hvor irriterende det end måtte være.

Måske oplever du, som jeg, at energien og kræfter ikke række til det hele og derfor skal du vælge det som gør dig glad og giver dig energi. Ofte kan omgivelserne godt forstå hvis du sige nej tak og hvis de ikke kan er det vel også ligegyldigt ? Du skylder ikke nogen en forklaring – bare du selv ved hvorfor du sige nej tak.

At sige “nej, tak” kræver lidt øvelse. Alle er så vant til at andre siger ja – det ligger lidt i tiden (på med ja-hatte, vær positiv og omstillingsparat) ar det ofte kommer som en overraskelse at noget sige nej tak.

Tilgiv dig selv
Ofte har vi store forventninger til os selv og andre. Og ofte bliver vi skuffede.
Måske har du forventninger til dig selv om at du skal gøre rent, gå i fitness center, at du skal….med MS må du måske indse at det du kunne før og det du gerne vil helt kan lade sig gøre. Du kan nu vælge at straffe dig selv og sige “at det er også for dårligt”.

Det er ikke fordi jeg er fortaler for at give op, slet ikke. Men jeg er fortaler for at du skal tale pænt om og til dig selv. Så hak ikke på dig selv.

Du kan måske også have forventninger til andre i forbindelse med din sklerose. At de forstår og ved hvad du har lyst til og brug for. Men er det dig som skal fortælle hvad du har lyst til og brug. Du kan ikke forvente at andre ved det instinktivt og telepati er endnu ikke så udbredt som det talete eller skrevne ord.

Kom igang i med lugejernet
Med det mener jeg at du skal rydde op både rent fysisk men også mentalt. Rod, på begge planer, dræner og gør tankerne uklare.

Den fysiske oprydning er måske den nemmeste. Ikke at det også kan føles helt uoverskueligt. Er du der hvor det har vokset dig over hovedet så bed familie eller venner om hjælp (at bede om hjælp er et af rådene i Lakrids, tak).

At rydde op mentalt er måske straks værre. Måske er du der hvor du med fordel kan gøre brug af professionel hjælp. Scleroseforeningen har forskellige tilbud: https://scleroseforeningen.dk/hjælp-og-rådgivning . Men du kan selv i det små rydde op.

Langt de fleste har nogle ting, der irriterer voldsomt eller venner og familie, som bare dræner helt vildt for energi – og det er her jeg mener du skal rydde op.

Fokusér på det som giver energi og glæde

Du skal sige “nej” – Tilgiv dig selv – Kom igang i med lugejernet

Det er mine tre ting som er min vigtige survival guide. Ja, det er min og måske ser din helt anderledes ud ?

Naturlig kunne jeg, som i Lakrids, Tak have flere punkter på men dette er mit forsøg på at indsnævre det eller bare rydde op…:-)

Leave a Reply