To do or to be – that´s the question

Mennesker kan deles op på mange måde – to do or to be (at gøre eller være) mennesker er bare een måde ud af mange

Principelt er jeg imode at dele mennesker op, putte dem i æsker og sætte mærkat på men det sker hele tiden. I markedsføring tror jeg det hedder “segmentering” og lige meget om du deler op efter demografiske kriterier eller interesser så deler du op så du har en “masse” du kan håndterer.

Som menneske deler jeg helt ubevidt også op selvom jeg udemærket ved, at det er sjældent  nogle passer 100% i den “kasse” jeg har lavet – det er en generalisering (som man jo skal passe på med) men yderst handy at gøre. Så er der hegnet ind og vi kan tale om en gruppe større end 10.

En måde at grovsorterer mennesker på at ved at dele dem ind i “at gøre eller at være” personer. Når jeg tænkte på det er det udfra nogle observationer af mig selv og min adfærd.

To Do

Det er mennesker, som har behov og et ønske om at gøre noget. De udfarende – og den gruppe tilhøre jeg. Jeg har brug for at foretage mig noget, gøre noget og der skal helst være liv omkring mig.. Jeg finder energi i storbyferie og mange træer virker nærmest stressende

Quick Thoughts No. 79
Quick Thoughts No. 79

Jeg tænker, at det også ofte er dem som erhverslivet efterspørger og dem som får lønforhøjelse. Det er mulig at de sagtmodige er salige og skal arve jorden men jeg tror de har en lang, sej kamp for at komme øverst på skamlen.

Vi hylder også målscoreren men sjældent den defensive midtbanespiller. Vi hylder sælgeren og fejre når en stor ordre er komme i hus men hylder sjældent den stilfærdige i debitorbogholderiet, som har “kradset” en million hjem fra dubiøse debitorer.
Jeg tror “to do”-mennesker også har en del til fælles med de ekstroverte:

Den ekstroverte personlighed (udadrettede) relaterer sig mest efter det ydre, mod de kollektive normer og adfærdsmønstre. Personen har brug for omgivelsernes opmærksomhed, og er i dialog med denne. Personen har typisk en ‘man-holdning’ (man siger, man gør). Sådanne personer føler sig godt tilpas i udadvendte og sociale aktiviteter.”

Kilde: wikipedia.dk

 

To Be

Jeg tænker, at det er dem som ofte er tilfredse hvor de er og med hvad de har (og jeg er top misundelig !). Dem som ikke har brug for en rejse til New York eller Galapagos øerne men synes at Faaborg er fedt, dem som ikke har er brug for en Gucci taske eller Manolo Blanik sko men er tilfredse med deres Ecco.

Quick Thoughts No. 13
Quick Thoughts No. 13

At kunne have fred i sig selv og med sig selv tænker jeg er en stor gave. Jeg forestiller mig at “to be”-mennesker finder ro og energi i naturen – evt på en kanotur på Gudenåen.
Hvis “to do”-typer har noget til fælles med de ekstroverte har “to be”-typerne måske noget til fælles me de introverte:

Den introverte personlighed (indadrettede) relaterer sig derimod til sit eget indre, mens indtrykkene fra omverden er sekundære. Disse personer er mere tøvende i deres reaktionsmønstre, tingene skal lige prøves af først på den indre tankeverden. Personen vil søge efter formål og motiv bag handlingerne og kan være distræt (en typisk ‘professor-type’).

Kilde: wikipedia.dk

 

Den ene er ikke bedre end det andet

I min verden er det ikke bedre at være det ene frem for det andet. Men det er en stor fordel at hælde mere til det ekstroverte hvis man fx er sælger…

Min erfaring fortæller mig at det kan være enormt nyttigt er få de stille på banen. Du har sikkert også været til møder hvor nogle er meget aktive og andre ikke siger meget. Men det er i høj grad dem vi  skal have på banen.

Helt generelt er det min opfattelse at man er født disponeret mere til ene frem for det andet men jeg mener også at en del kan være tillært – og at alt (eller det meste så..) kan læres. Vi er utrolige til at tilpassse os forskellige miljøer.

sygeforsikring.dk (lyder ikke sexet..) fandt jeg en artikel, som meget fint beskriver ekstrovert og introvert.

Leave a Reply