Überkoncert med Kraftwerk

Ugen har stået i Kraftwerks stilsikre tegn. Først med et foredrag om Kraftwerk, Kraftwerk musik i ørerne og klimaks: Überkoncert med dem i DR Koncerthus.

Kraftwerk er pionerer. Punktum. Det kan godt være du ikke kan lide deres musik men de har været på forkant og fra dem er der bygget videre. Mange bands kan takker dem for deres pionerarbejde. Fx Daft Punk, New Order, OMD etc. Hele genre har afsæt i Kraftwerk.

Kraftwerk byggede deres egen sequencer tilbage i slut 70érne. Det er meget lidt musik idag som ikke bliver lavet med hjælp fra en sequencer og tænkt på vocoderen. Giorgio Moroder og Daft Punk kunne ikke leve uden en vododer – som Kraftwerk byggede i 70érne.

Jeg havde faktisk billet til en koncert (igen) med Rasmus Walter men da muligheden opstod for at se og høre Kraftwerk måtte han vige. Kraftwerk blev stifte af to mennesker, hvoraf kun den ene er aktiv nu og han er 68 år…alt andet lige er det måske en af de sidste gang de kan opleves.

Og hvilken oplevelse ! Fantastisk lyd med surround hvor lyden skiftede placering i rummet (kun oplevet det en gang tidligere ved en Pink Floyd koncert), vi fik 3D briller og tekst og billeder stod frit hængende i luften, kom imod mig med rasende fart.

Udover musikken, hvis kompositioner stadig holder, er de meget visuelle: enkelt, stramt, elegant. Det er fire fyre bag en synth, de bevæger sig ikke, ingen dansere, ingen korpiger, ingen tale til publikum (det blev til et “Danke” og et “Auf wiedersehen”).

Du tænker måske at det er playback når det nu er elektronisk musik. Der tager du fejl. Der bliver spillet og moduleret. De første par LPér var alle håndspillet og med masser af improvisation.

Der kan siges meget om Kraftwerk og deres Kling Klang studie som er sagnomspunden, mytisk og legendarisk. (yep, store ord)

Normalt tager jeg som ikke billeder ved koncerten medmindre jeg er der for at lave billeder. Til denne koncert gjorde jeg en undtagelse for deres visuelle udtryk er bare SÅ fedt ! Jeg tog heller ikke kamera med men måtte nøjes med en iPhone.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Morten Rygaard, som er en fantastisk dygtig fotograf var så til en af de ialt otte koncerter og han billeder kan du se her: http://www.gaffa.dk/Galleries/gallery/56571#/0

Gaffa´s anmeldelse af en af koncerterne kan du se her: http://www.gaffa.dk/anmeldelse/92845

I min Kraftwerk uge er jeg blevet totalt forelsket i nummeret “Radioactivity”. Måske fordi jeg husker “”Nej Tak til Atomkraft” kampagnen, de mange demonstrationer i fx Tyskland, uheldet i Harrisburg (Tre Mile Øen i USA og  Tjernobyl og har heller ikke glemt Fukushima.

Leave a Reply