udsigten til en MR scanning påvirker mig negativt

En “sidegevinst” ved at have MS er en årlig MR scanning

At have MS er for mig ikke det bedste som er sket mig og de årlige MR scanninger er heller en en yndlingsbeskæftigelse for mig men et nødvendigt onde. En MR scanning foretages for at lægerne, og dermed også mig, kan holde sig opdateret på sygdomsforløbet og for at se om der skulle udvikle sig PML (grim, grim ting).

Trods beroligende medicin reagerer jeg voldsomt ved et besøg i en lukket scanner. Afstanden fra næsen til loftet i maskine er måske 2 cm og det gør det heller ikke nemmere at jeg er tyk; jeg ligge klemt sammen også.

Derfor har det været fantastisk, at Herlev Hospital havde en åben scanner – en slags sandwich. Der behøver jeg ikke beroligende medicin (som heller ikke virker for mig).
åben MR scanner
Den er gået i stykker og man ønsker ikke at reparerer den men skifter til nyt udstyr, som laver bedre billeder. Men jeg er ret ligeglad med bedre billeder – bare de kan se det de skal kunne se og det har de kunnet de sidste 6 år…

Det betyder, at jagten på en åben scanner i anden region er gået ind. Jeg kører gerne til Ringsted, Viborg, Åbenrå eller whatever for den lukkede scanner er, for mig, et helvede.

Jeg er også skidetræt af Rigshospitalet og min kontaktlæge, som jeg har mødt een gang på næsten 8 år.
Tilbage i december 2018 gør jeg opmærksom på, at det er en god ide at få lavet en henvisning da der generelt er lange ventetider på MR scanninger og endnu længere på den åbne scanner.
Jeg rykkede for svar i januar, i februar, og i marts hvor sygeplejersken kunne fortælle mig at den åbne scanner på Herlev er lukket…og jeg spørger de mig om hvad jeg tænker om det ?
Altså, de er vel ansvarlige for min behandling og deri indgår en årlig MR scanning. Nu skal jeg kontakte samtlige regioner for at se om de har en åben scanner og vil tage mig som fritvalgspatient. Sansynlighen for at jeg får en MR scanning, i lukket eller åben scanner, indenfor 1 år siden sidst er ikke stor.
Region Hovedstaden har altså ikke mere bare een (1) åben scanner, hvortil de kan tilbyde MR scanning af mennesker med klaustrofobi. Det er jeg ikke helt tilfreds med.

Jeg forstår godt ønsket om det bedste tænkelige tekniske udstyr med de bedste billeder men jeg føler mig lidt glemt…så det er en uangribelig faglig beslutning men menneskelig er den ikke.

I det hele taget er jeg ikke tilfreds med at jeg selv skal være så meget på og ikke får svar – jeg har tidligere har klaget da de stadig efter næsten et (1) år ikke havde få set på min billeder. For helvede…

5 kommentarer til “udsigten til en MR scanning påvirker mig negativt”

 1. Scannet på Riget i dag!
  Jeg er i mange blevet scannet i den på Herlev og fik også besked om den ikke kunne repareres. Min læge anbefalede mig den store scanner på Riget, som står i rum 48. Den er uden tvivl større og røret er ikke så langt. Masken føles ikke så ubehagelig som frygtet. Man skal stadig halvvejs ind i røret, men da røret er kortere, har man faktisk hænderne ude i det fri. Det tog kun 20 minutter at få scannet hjernen. Jeg mindes, at det tog 45 minutter på Herlev. Jeg tog 1 angstdæmpende og det gik godt. Den føles meget mere rummelig. Den tager jeg uden frygt om 1 år igen. Slut med klaustrofobi når jeg skal scannes fremover Hilsen Charlotte – sclerosepatient siden 1997.

  Svar
 2. Bed om at blive scannet i rum 48 på Riget. Rummelig MR scanner. Blev scannet i dag og det gik godt. Lider af klaustrofobi, men denne er mere rummelig.

  Svar
 3. Hej Wessmann. Håber du er blevet MR scannet.
  Har selv svær klaustrofobi og kan ikke tage beroligende medicin.
  Har kæmpet for at finde en åben MR scanner, og lykkedes, men nu har samtlige regioner besluttet at de ikke vil acceptere åbne MR scannere uden at de som minimum er på 1,5 Tesla.
  Dem er der desværre ingen af i Danmark.
  Så os med svær klaustrofobi og medicin resistens, må nøjes med en upræcis CT scanning.
  Personligt føler jeg mig krænket og tilsidesat af de danske regioner og sundhedsystemet

  Svar
 4. Hej Martin,
  Forstår dig godt ! – jeg har altid følt en MR scanning i en lukket scanner som et overgreb. Var virkelig vred og frustreret da jeg fandt ud af at ingen regioner har en åben scanner mere.
  Det “morsomme” er at fx Køge henviser i tilfælde med klaustrofobi til en privat klinik med åben scanner – men når du kommer med billederne bliver de afvist af længerne som ubrugelige…man tror det er løgn.
  Jeg er blev scannet i en åben scanner med åbning på 70 cm (tidligere modeller var på 60 cm). Det gjorde en stor positiv forskel for mig men jeg fik også beroligende piller….
  Jeg håber du finder en løsning !
  Dbh,
  Henrik

  Svar

Leave a Reply