I Mexico fejres De Dødes Dag (spansk: Día de Muertos) og er en stor fest
De Dødes Dag er så stor en ting at dagen blev optaget på UNESCOs liste over Mesterværker i mundtlig og immateriel kulturarv i 2008. Det er dagen hvor man mindes de døde og fejre livet – døden og livet hænger uløseligt sammen.
Jeg kunne godt tænke mig, at vi havde sådan en dag. Allehelgensdag- og aften ? Det er ikke det samme. Dagen er til minde om alle kristne helgener og martyrer, selvom måske flere er begyndt at sætte lys på gravsteder for at mindes de døde.
Tanken fik jeg igår – den 16. juli 2019. Dér ville min mor være blevet 80 år men hun døde for 26 år siden i 1993 efter et længere kæftforløb. Billedet, der følger med denne blog er min mor og jeg som danser til hendes 50 års fødselsdag få år tidligere.
Det er ikke noget jeg tænker over i dagligdagen men det kommer til mig fra tid til anden. Tanken på de som nu er døde. Som teenager røg vi ind i stime…fem begravelser på seks måneder. Jeg husker at jeg havde dårlig samvittighed ved de to sidste. Jeg kunne ikke føle mere. Alle tårer var blevet grædt. Alle ord var blevet sagt.
Og nu kan jeg få dårlig samvittighed over ikke at kunne huske hvilken dag de døde. Sådan datoer har jeg aldrig været god til at huske. Måske fordi de bare skulle glemmes ? Videre. The show must go on.
I Mexico mindes man de døde OG fejre livet. De døde skal ikke glemmes, men huskes og æres. Og mine børn spørger og har spurgt til deres farmor (som de ikke har mødt). Hvor vi kommer fra, hvem vi kommer af betyder noget.
Fotograf Klaus Bo havde en meget interessant udstilling og fortælling, som bla. blev vist hos Landsforeningen Liv&Død. Det var en meget spændende, og for mig makaber, udstilling.
Men heller ikke i vor del af verden er det så usædvanlig – vi har bare glemt det. fx var det tidligere meget populært med post-mortem fotografering. Jeg har et familieportrætter hvor familien holdt deres afdøde barn og blev fotograferet med det. Det ville man næppe gøre idag.
Du kan læse mere om post-mortem fotografi på wikipedia: https://da.wikipedia.org/wiki/Post-mortem_fotografering